12 ақпан күні колледждің оқу асханасында «Фастфуд – денсаулыққа зиян!» тақырыбына дәріс өткізілген болатын.

Мақсаты: студенттерді фастфудтерді қолдану кезінде ағзадағы орын алған жағымсыз өзгерістермен, тез дайындалатын тағамдарды, газдалған сусындарды қолданудың зияны туралы таныстыру, дұрыс тамақтану дағдыларын қалыптастыру.

Америкада 1920 жылда алғаш рет Канзастағы «Ақ құлып» гамбургерлерді сату бойынша мекеме ашылды.   1940 жылдан бастап Макдонольдс өз жұмысын бастады, осы уақытқа дейін өз позицияларын ұстап келеді.

фастфудтың ағылшыннан аудармасы – жылдам тағам білдіреді. Әлемнің барлық елдерінде фастфуд ең арзан тамақ болып саналады. Сатылым бойынша мекемелердің қол жетімділігі, тез дайындалуы, жылдам қанығуы, «Жүгіріп тамақтану».

Өкінішке орай, фастфудқа деген махаббат денсаулық үшін қайғылы салдарларға айналады. Ең алдымен, ағзадағы алмасу процестерінің бұзылуы және семіздік.Фастфудтың зияны неде? Фритюрде тағамдарды дайындау үшін өсімдік майы қолданылады, ол ұзақ уақыт өзгермейді және 160 градусқа дейін қыздырғанда канцерогенді заттар, акриламид пен акролеин қосындылары пайда болады.Екі ішкі мүшелердің шырышты қабықтары: асқазан, ішек, бауыр тітіркендіреді. Олар қан денелерінің хромосомаларын зақымдайды, бұл өз кезегінде ДНҚ құрылысын бұзады, бұл  онкологиялық және аутоиммундық аурулардың тудырады. Трансгендік майлар үлкен зиян келтіреді. Бұл маргариндер, майонез. Фастфудты тамақты үнемі қолданғанда иммундық жүйенің реакциясы күшейтіледі, бұл ағзадағы қабыну процестеріне, қалқанша безінің ауруларына, гастриттерге, жараларға, аллергиялық проблемаларға, Тамырлы және холестеринді көріністерге әкеледі.  Бұл тағамды үнемі пайдалану денсаулықтың маңызды проблемаларына айналады.Егер сіз тез тамақтанудың зияны туралы ақпаратты қорқытпасаңыз, онда бұл мекемелерге аптасына 1 рет баруға болады және оны мүмкіндігінше сирек жасау керек. Ағза белсенді калория жұмсағанда, түскі уақытта жақсырақ.Неге адамдар фастфудты жақсы көреді? Фастфуд өзінің дәмі арқасында өзіне  тартады.  Оның барлық тағамдық қоспаларында, онсыз бір тағам болмайды. Бұл-дәм күшейткіштер, консерванттар, тағамдық бояғыштар, иіс, эмульгаторлар, қоюландырғыштар және т. б. химиялық қоспалар есебінен кез келген тағамдар керемет дәм алады, бірақ оны пайдалы емес.Фастфудтың адам ағзасына зияны – артық салмақ, өт түтіктеріндегі тастар, гастриттер, жаралар, екінші типті диабет, атеросклероз, қандағы қант жоғарылауы, кариес.

Аздаған асқыншылық сезім бермейді, сондықтан адам қайтадан жеуге келеді, миға қажетті заттарды алмаған соң және әлі де жеуге келеді. Егер бұл тағамды  күн сайын тамақтанса, онда бір айда артық 5 кг. салмақ алуға болады.Газдалған сусындар мен коктейльдерде қант көп. Артық жиі қант диабеті мен семіздік ауруы байқалады. Басым бөлігі газдалған сусындар бар. Бұл сондай-ақ денсаулыққа теріс әсер етеді. Газдар ас қорытуды қиындатады.Фастфудтың мазасыздығы денсаулық үшін жағымсыз салдарлар бірден емес, жылдар өткенде пайда болады. Адам бетпе-бет келген семіздік, қант диабеті, панкреатитом, қазірдің өзінде мүмкін емес құтылу әдеттер. Ол зиян туралы біледі, бірақ өз денсаулықтарын жоғалтады. Мамандардың кеңестеріне құлақ түріңіз және қоқыс тамағы бар нүктелердің жанынан өтіңіз! Үй тағамынан пайдалы ештеңе жоқ. Ұлттық тағамдар дәстүрлерін сақтаңыздар. Көп көкөністер мен жемістерді қолданыңыз, калориялық және майлы тағамнан бас тартуға тырысыңыз. Eat-да перекусы жемістер, көкөністер, жаңғақтар. Сіздің рационыңыздың күндізгі калориялылық нормасын асырмаңыз, тек сонда ғана сіз дене мен денсаулықты сақтап қаласыз.

 

 

Медбике О. Мельник